Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Απόδραση από την καθημερινότητα για τον ΣΑΑΤΧΣ Θεσσαλίας

Μικρή απόδραση από την καθημερινότητα πραγματοποίησαν τα μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Τεχνικού Σώματος Θεσσαλίας και φίλοι τους στην περιοχή των Ιωαννίνων την Κυριακή 6 Μαΐου. Σε πείσμα της πρόγνωσης της ΕΜΥ ο καιρός ήταν καταπληκτικός για ημερήσια εκδρομή. Πρώτη στάση για τους 67 Λαρισαίους η Ι.Μ. Παναγίας Τσούκας, για εκκλησιασμό και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων, στο πίσω μέρος της οποίας θαύμασαν τη χαράδρα του Άραχθου ποταμού, μία πανοραμική, πρωτόγνωρη και εντυπωσιακή θέα.















 
Επόμενη στάση το Μουσείο Παύλου Βρέλλη (1923-2010) με τα υπέροχα κέρινα ομοιώματα που κατασκεύασε ο ίδιος. Δείτε πως περιγράφει το έργο του «Ευχαριστώ αυτούς που κράτησαν τη Θρησκεία μου, τη Γλώσσα μου και την Εθνικότητά μου, για να είμαι Χριστιανός και να λέγομαι Έλληνας. Η αγάπη και η λατρεία που είχα - από μικρό παιδί - στους ήρωες της Προεπανάστασης και της Επανάστασης του 1821, έγινε αγάπη και θαυμασμός και για τους μετέπειτα ήρωες. Αυτοί σφάχτηκαν, κρεμάστηκαν, γδάρθηκαν, ταπεινώθηκαν..., για να κερδίσουμε εμείς σήμερα τον τόπο τούτο ελεύθερο - χωρίς σκλαβιά. Αυτός ο μικρός λαός της γης, έδειξε την ανδρεία του σε όλες τις εποχές. Αντικατέστησε το δόρυ με το καριοφίλι ή το σύγχρονο όπλο και βροντοφώναξε προς όλους τους λαούς της γης: Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Σαν φόρο τιμής, αγάπης και πίστης στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωές μας, έφτιαξα τούτο το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας με κέρινα ομοιώματα, στο χωριό Μπιζάνι Ιωαννίνων. Θέλω να κάνω Ιστορική αγωγή, μνήμη ιερή όλων των ηρωικών μορφών και γεγονότων».



Γεύμα μετά από σχετική επικοινωνία με την 8η Ταξιαρχία ΠΖ «Ηπείρου» και τον Διευθυντή Υπλγο κ. Δημήτριο Παπαδιώτη στο φιλόξενο χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων, όπου ο Αξκος Υπηρεσίας Ανθυπασπιστής κ. Αθανάσιος Δούμας ήταν άριστος σε συμπεριφορά και οργάνωση. Αξίζει να αναφερθεί ότι την επομένη ο Δντης της ΛΑΦΙ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΣΑΑΤΧΣ Θεσσαλίας Σχη ε.α. Απόστολο Παπαπαρίση για να τον ρωτήσει αν οι απόστρατοι συνάδελφοι έμειναν ικανοποιημένοι. Τα συγχαρητήρια μας σε όλους και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους στρατιώτες, στον Αξκο Υπηρεσίας, στον Δντη της ΛΑΦΙ και την 8η ΤΑΞ ΠΖ «Ηπείρου».












Το πρόγραμμα συνεχίσθηκε με επίσκεψη στο πολύ καλά οργανωμένο Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου, όπου έλαβε χώρα μία καταπληκτική ενημέρωση από τον υπεύθυνο στρατιώτη αφηγητή Μανδηλή Εμμανουήλ επί των εντυπωσιακών εκθεμάτων αλλά και των ηρωικών μαχών που έγιναν εκεί από την VIIIη Μεραρχία Πεζικού στην πρώτη φάση του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41, στις οποίες οι λιγοστές Ελληνικές δυνάμεις κατόρθωσαν, με πηγαίο πνεύμα αυτοθυσίας, με την σθεναρή τους αντίσταση, να συντρίψουν τις δυνάμεις του Μουσολίνι και να αποτρέψουν την διείσδυση του εχθρού στο χώρο της Ηπείρου.












Άπαντες χαρακτήρισαν την προσκυνηματική εκδρομή ως λίαν επιτυχημένη και ζήτησαν να να επαναληφθεί στο μέλλον και σε νέο προορισμό... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου